top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSankalpa Yoga Center

Τι να περιμένεις σε μια πρακτική Yin and Yang Yoga

Έγινε ενημέρωση: 15 Ιουν

Kλείσε τη θέση σου εδώ




H πρακτική Yin and Yang Yoga είναι μια πρακτική ισόχρονα μοιρασμένη σε δύο διαφορετικές ποιότητες και κατευθύνσεις: στο πρώτο μέρος της πρακτικής ακολουθούμε μια Yang, γρήγορη, δυναμική ροή ζεσταίνοντας το σώμα και ανεβάζοντας την ενέργειά μας, ένα μέρος γεμάτο κίνηση και εναλλαγές θέσεων που φέρνουν ζέστη στο σώμα, και στο δεύτερο μέρος της πρακτικής κατεβάζουμε τους ρυθμούς και ακολουθούμε μια αργή Yin ροή κατά την οποία κρατάμε τις θέσεις για 2-3 λεπτά παραμένοντας μέσα στη θέση ευγενικά και με αποδοχή σε ό,τι ανασύρεται στην επιφάνεια, χωρίς προσδοκίες, ησυχάζοντας την ανησυχία μας να πάμε γρήγορα παρακάτω και να καταφέρουμε κάτι, μένοντας, παρατηρώντας, γαληνεύοντας, ενώνοντας με έναν νέο τρόπο τα κομμάτια μέσα μας. Μαζί στην πρακτική συνυπάρχουν ωραίες μουσικές, ίσως πετάξει ένα ποίημα στον αέρα, ίσως μερικές ψιχάλες βρέξουν ένα μικρό παραμύθι, ίσως αγκαλιάσεις ζεστά τον εαυτό σου και του χαμογελάσεις πλατιά.


Στη Yin Yoga διατηρούμε με απαλότητα συγκεκριμένες στατικές θέσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θέλοντας να αφυπνίσουμε τις πιο yin, χαλαρές, ήρεμες ποιότητες του εαυτού μας. Πλησιάζουμε αυτές τις θέσεις με απλότητα, με καλοσύνη προς το σώμα και χωρίς προσδοκίες αφήνοντας το σώμα να μιλήσει και επιτρέποντας στον εαυτό να ζήσει στο τώρα και να αποδεχθεί την πραγματικότητα ακριβώς όπως είναι. Είναι ένα μάθημα κατάλληλο για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας που απελευθερώνει την ένταση και το άγχος από τα ισχία, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη.


«Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη θεωρία, όλα τα φαινόμενα στο Σύμπαν απαρτίζονται από δύο αντίθετες και συμπληρωματικές δυνάμεις, το γιν και το γιανγκ.

Σε άμεση μετάφραση, το γιν χαρακτηρίζεται ως «η σκοτεινή πλευρά του βουνού» και αντιπροσωπεύει ανάλογες έννοιες και καταστάσεις όπως το κρύο, το γαλήνιο, το παθητικό, το εσωτερικό, το σκοτάδι, το αδρανές, τη γη. Το γιανγκ χαρακτηρίζεται ως «η φωτεινή πλευρά του βουνού» και αντιπροσωπεύει ανάλογες έννοιες και καταστάσεις όπως το θερμό, το ανήσυχο, το ενεργητικό, το εξωτερικό, το φως, το δραστήριο, τον ουρανό. Το γιν και το γιανγκ συγκροτούν όλα τα φαινόμενα, τα όντα και τα πράγματα του φυσικού κόσμου. Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται σε διαρκή αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση, μεταμορφώνονται, αναπαράγονται και ισορροπούν, δίδοντας ώθηση στη δημιουργία και εξέλιξη των πάντων. Η αρμονική ισορροπία του γιν και του γιανγκ εξασφαλίζει την υγεία».


Η Yin Yoga είναι μια εσωστρεφής πρακτική που μας καλεί να επιβραδύνουμε, μια πρακτική ενδοσκόπησης που προσφέρει μια ευκαιρία να στραφούμε εσωτερικά και να συνδεθούμε με τη σιωπή και την ησυχία του κέντρου μας. Είναι μια πρακτική ακινησίας, υπομονής και μη δράσης. Μέσω της Yin πρακτικής πλησιάζουμε στην αυτοφροντίδα, στην αυτοαγάπη. Γινόμαστε καλύτεροι ακροατές του εσωτερικού τοπίου όσο συντονιζόμαστε με τη δόνηση της πρακτικής. Γινόμαστε σοφότεροι όσο αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε τον Εαυτό από μέσα προς τα έξω. Και γινόμαστε πιο ανοιχτοί για το τι συμβαίνει γύρω μας στον κόσμο όσο εξερευνάμε βαθύτερα τα εσωτερικά τοπία, την εσωτερική γεωγραφία. Είναι ένα μάθημα αγάπης προς την ίδια τη ζωή, μια πρακτική αποδοχής και παράδοσης κάθε ελέγχου. Yin Yoga. Θέσεις-στροφή προς τα μέσα, θέσεις-ανοιχτά σχήματα, παραμονή, ακινησία, ανακάλυψη, διαλογισμός. Μια ανάσα που ενώνει τα πάντα.




Μηνάς Ραφαηλίδης

79 Προβολές

Comments


bottom of page